Tina Trollefur: “Att jobba i skolan handlar om relationer”

”Var personlig men inte privat.” Så sade en lärare på GU till mig på den tiden jag utbildade mig till lärare. Det har följt med mig genom åren men allt eftersom jag vuxit in i min roll som först gymnasielärare och sedan specialpedagog så räcker första halva meningen för mig. ”Var personlig.” Där är nyckeln. Det är så vi lyckas leda, lära och lirka i skolan för att hjälpa våra elever nå både skolframgång och självkännedom.

multiethnic students doing research together in library
Photo by Kampus Production on Pexels.com

Sedan några år tillbaka jobbar jag på en resursskola för elever i stort behov av särskilt stöd. Magelungen Gymnasium Göteborg heter skolan. De allra flesta elever hos oss har antingen adhd, autism eller båda diagnoserna. Många har en psykisk ohälsa med sig, ofta grundad i en känsla av att inte passa in, vara ”fel”, inte bli förstådd. Det är ett ultimatum att lära känna våra elever på ett personligt plan för att lyckas hjälpa dem i skolan.

Ser man till en elev med adhd, som många gånger har svårt att styra sin koncentration, så är en av deras ”startmotorer” att de har ett personligt intresse för ämnet de ska lära sig om. En personlig ingång som lockar dem. För att kicka igång denna startmotor behöver vi känna eleven. En utmaning kan också trigga en elev med adhd att fokusera åt det håll vi önskar och för att utmana behöver vi veta vad som fångar dem, var gränsen går gällande att pusha, locka, uppmana till att försöka.

När vi sedan möter en elev med autism, som kan ha svårt med det sociala samspelet och ibland känner osäkerhet i kommunikation, så behöver vi lära känna dem för att de ska känna sig trygga och säkra nog att prestera och våga visa sina färdigheter för oss. Utan att bli dömda, utan att känna skammen över att göra fel. En personlig ingång ökar chansen för att eleven ska känna den där tryggheten. Till slut vågar den göra fel (för det är en nödvändighet), försöka, till slut hitta rätt. Sådan är min egen erfarenhet.

Så hur skapar man en god relation i skolans värld? En relation som är personlig, men där man håller sig inom sin profession? Mina tips är dessa: 

  • Var konsekvent. Dessa elever behöver ofta mycket framförhållning och ogillar hastiga förändringar. Om du är tydlig i din undervisning så är du trygg. 
  • Differentiera i din undervisning. Fråga dem vad som fungerar bäst för dem, gärna på olika sätt, som passar olika framåt eller tillbakadragna elever. Enskilda samtal, snabba enkäter, kolla med kollegor och elevhälsa. Samla på dig information om eleven för att möta dem i samtal när du kommer med förslag på hur just hen ska lära sig eller visa sin kunskap. 
  • Berätta om dig själv eller något du sett eller erfarit då och då i din undervisning. Tänk sagostund runt lägerelden – det skapar gemenskap och nyfikenhet. Även våra äldre elever uppskattar detta. 

Låt oss lyfta blicken – visst vill vi alla, med eller utan en NPF-diagnos, bli sedda på ett personligt plan? När vi blir rörda, eller berörda, så utsöndras oxytocin, vilket är kroppens feel-good-hormon. Det får oss att slappna av, ta in ny information, ha ett mer öppet sinne och förändras. Det är för mig mycket av det skolan handlar om: att vara en plats där vi tillsammans kan bearbeta information och ha utrymme att utvecklas som personer. Så till dig, Ulla Berglindh, som med varm blick gav mig rådet under min lärarutbildning för cirka 20 år sedan; Tack. Jag har burit det med mig.

Jag och Diana, som driver denna blogg, håller på att planera ett gemensamt webbinarium, som handlar om hur vi kan nå skolframgång för elever med  autism och adhd, som vi kommer att ha tillsammans med elevhälsan.se den 8/2 2024. Låter det intressant så kan ni läsa mer här: Skolframgång för elever med autism och adhd.

/ Tina Trollefur, specialpedagog

.

.

.

.

…………………………………………………………

Blogg: https://specialpedagogpagymnasiet.blog/

Hemsida: https://www.studiestrategier.se/

Instagram: specialpedagog_pa_gymnasiet & studie.strategier

För att få direkta uppdateringar gilla Facebook-sidan: Specialpedagog på gymnasiet https://www.facebook.com/Specialpedagogpagymnasiet/

Tips: Jag har startat en facebookgrupp som heter Specialpedagog på gymnasiet. Gruppen vänder sig till specialpedagoger och lärare som är verksamma på gymnasiet, vuxenutbildningen och grundskolans senare år. Jag har även startat en facebookgrupp som heter Vi specialpedagoger och speciallärare – Grupp för kollegialt lärande. Gruppen vänder sig till specialpedagoger och speciallärare.

Lämna ett svar