Arbetsplatsförlagt lärande – med fokus på lärandet

Arbetsplatsförlagt lärande (Apl) ingår i alla yrkesprogram i gymnasieskolan och alla nationella program i anpassade gymnasieskolan. Apl innebär att hela, eller delar av kurser genomförs på en eller flera arbetsplatser. Apl är en del av utbildningen och om en elev riskerar att inte uppfylla de betygskriterier som minst ska uppnås i den eller de kurser som genomförs som Apl, gäller rätten till extra anpassningar, på samma sätt som under andra delar av utbildningen. Om extra anpassningar inte är tillräckligt har eleven rätt till särskilt stöd (3 kapitlet 5-9 §§ skollagen).

I en granskning av Skolinspektionen om Arbetet med individuella stödinsatser i gymnasieskolan lyfts bland annat att det är vanligt att stödarbetet inte utgår från en helhetsbild av elevens skolsituation och:

  • att stödarbetet i gymnasieskolan endast riktas mot gymnasiegemensamma ämnen,
  • att elever mer sällan ges stöd i programgemensamma och valbara ämnen, och 
  • att stödarbetet inte aktualiseras vid arbetsplatsförlagt lärande på yrkesprogrammen.

För att motverka att stöd som uppmärksammas i enskilda kurser inte följer med resten av utbildningen, behöver stödarbetet planeras utifrån en bedömning av elevens samlade studiesituation. För att skapa detta behöver lärare och elevhälsa samarbeta. För elever som läser yrkesprogram lyfts vikten av utveckla samverkan med handledare på de arbetsplatser där elever genomför Apl.

Då Apl är en del av utbildning ska fokus vara på lärandet, och inte bara produktion. Elever har rätt till stödinsatser, och då är det viktigt att träna eleverna i att beskriva sitt stödbehov. Jag har därför, tillsammans med några kollegor, tagit fram en mall i syfte att hjälpa eleverna att formulera sitt stödbehov. Mallen är tänkt att elev och lärare tillsammans fyller inför elevens Apl. Tanken är sedan att lärare, handledaren och eleven tillsammans går igenom den inför Apl-perioden.

Efter att jag visat mallen i mina sociala medier har jag fått många frågor om att dela den. Nu kan ni därför ladda ner den som pdf här nedanför. Den är helt ny, så om du använder den, återkoppla hur det gick och kom gärna med förslag på tillägg eller ändringar. Jag hoppas att mallen kan var ett steg i att öka tillgängligheten under elevers Apl.

/Diana, specialpedagog på gymnasiet

.

Är du intresserad av att boka mig som föreläsare? Här kan du läsa mer vad jag kan erbjuda: Föreläsning och workshop

Om du är intresserad av mitt material så finns det tillgängligt här: Webbutik

Här kan du läsa mer om mina böcker kring studiestrategier:

Studiestrategier i högstadiet

Studiestrategier i gymnasiet

…………………………………………………………

Blogg: https://specialpedagogpagymnasiet.blog/

Hemsida: https://www.studiestrategier.se/

Instagram: specialpedagog_pa_gymnasiet & studie.strategier

För att få direkta uppdateringar gilla Facebook-sidan: Specialpedagog på gymnasiet https://www.facebook.com/Specialpedagogpagymnasiet/

Tips: Jag har startat en facebookgrupp som heter Specialpedagog på gymnasiet. Gruppen vänder sig till specialpedagoger och lärare som är verksamma på gymnasiet, vuxenutbildningen och grundskolans senare år. Jag har även startat en facebookgrupp som heter Vi specialpedagoger och speciallärare – Grupp för kollegialt lärande. Gruppen vänder sig till specialpedagoger och speciallärare.

Lämna ett svar