Höstlov – tid för reflektion och för att planera framåt

Ungefär en fjärdedel av läsåret har nu gått och såväl elever som lärare får en välförtjänt paus. En möjlighet att samla tankarna för att blicka framåt.

För mig har läsårets första veckor bla handlat om att:

  • Ta emot en ny kull av gymnasieelever.
  • Genomföra den digitala screeningen Kartläggaren i svenska och engelska samt analysera resultaten.
  • Träffa elever och vårdnadshavare för att prata om olika behov.
  • Prata studieteknik med eleverna i åk 1.
  • Träffat lärarna och samtalat om pedagogik, med fokus på ledning och stimulans (hur vi kan anpassa på gruppnivå för att göra alla elever delaktiga i undervisningen).

På min skolan har vi i år implementerat en ny rutin när det gäller att främja närvaro så mycket tid har även lagts på detta.

Efter lovet kommer jag lägga ett stort fokus på att genomföra en rad olika lektiosobservationer utifrån olika syften. Därför kommer jag läsa den här boken under mitt höstlov, för att få lite tips och idéer.

562604654.780281

“Det värderande ögat” lyfter viktiga frågor om vad man som observatör bör tänka på och om vikten att vara ödmjuk inför sin roll. Boken har en viktig plats i min bokhylla och jag brukar ta fram den lite då och då.

Mina tankar kring lektionsobservationer kommer att bli innehållet i ett av mina kommande inlägg. Är du nyfiken på det så håll dig uppdaterad på bloggen.

/Diana, Specialpedagog på gymnasiet

Lämna ett svar