I mitt arbete som specialpedagog på gymnasiet träffar jag många elever som behöver hjälp med hur de ska lägga upp sina studier. Jag har sett att många elever saknar en fungerande studieteknik vilket ibland resulterar i stress och att de inte klarar sina kurser (eller får de betyg de önskar). För att möta detta behov ska jag ut till alla klasser i årskurs 1 för att prata studieteknik, om hur de kan tänka nu när de har börjat på gymnasiet. Att det är just jag som specialpedagog som pratar studieteknik är inget som är givet, enligt mig så bör varje ämneslärare prata studieteknik utifrån sitt ämne (och detta behöver vara ett återkommande inslag). Det jag kommer att lyfta är vikten av att skapa sunda och hållbara studievanor. Mitt syftet är att visa hur olika delar av livet hänger samman. Att kost, sömn och motion lägger grunden för goda studier.
En lättillgänglig och bra handbok om studieteknik är “Bli hjärnsmart – Lär dig snabbare och bättre” som är skriven av Johan Rapp. Boken lyfter det mesta man som elev behöver veta om studieteknik, allt från vikten av god planering, regelbunden fysik aktivitet till minnestekniker. I boken listas också fyra faror som bör undvikas:
- Multi-tasking: Eleverna utsätts för en massa olika intryck och därför är det viktigt att lära sig att stänga av mobilen och andra medier för att kunna fokusera. För att använda hjärnas hela kapacitet krävs fokusering.
- Skjuta upp: Genom att lära sig att prioritera och planera undviker eleverna att göra sina uppgifter i sista stund, vilket gör att stressen minskar och måluppfyllelsen ökar.
- Vara händelsestyrd: Vikten av att styra sin egna tid och inte låta impulsen att göra annat styra.
- Tidsoptimism: Vikten av att lära sig uppskatta och beräkna hur lång tid en uppgift kan tänkas ta.

Till boken finns en lärarhandledning att ladda ner och där finns en del övningar som kan göras med eleverna.
En annan bok om studieteknik som jag vill lyfta är “Studieteknik: Så lyckas du med dina studier” av Håkan Fleischer. I boken hittade jag en modell som fungerar som ett anteckningsstöd. Jag har i tidigare inlägg berättat att vi i klassrummen har en del analys- och skrivmallar och anteckningsstödet nedan finns i den samlingen:

Enligt Cornellsystemet delas pappret in i två delar med rubrikerna: Nyckelord och anteckningar. Under rubriken nyckelord skrivs viktiga begrepp, namn, årtal etc. och under rubriken anteckningar skrivs det viktiga från genomgången, artikeln eller boken. Längst ner på sidan finns utrymme för att skriva en kort sammanfattning, vad var det viktigaste budskapet? Det är en konst att kunna sammanfatta kort och koncist.
Att få en bra studieteknik är ingen quick-fix utan kräver mycket träning. Mitt möte med våra nya elever är bara en start på ett arbete mot en god studieteknik.
/Diana, Specialpedagog på gymnasiet
4 reaktioner till “Studieteknik – en del i det främjande arbetet”